17 November 2013

Stir-fried Beef Rice Noodle / Bún Bò Nam Bộ


One of my favorite dish from the south of Vietnam is Stir-fried Beef Rice Noodles (Bun Bo),with the same name,but each place has a different recipe for Bun Bo.This is the typical dish of the people who live in the tropical country by the sweet,tart are embedded together in a bowl.Calling back to my childhood ,whenever I was home after school with an empty stomach at noon then my mom left a bowl of Bun Bo for me,it was a fantastic feeling ever!I hastily sat down at the table,used chopsticks to stir up the noodle bowl and was so enjoy the taste of all ingredients in such a mouthful!
This Stir-fried Beef Rice Noodle recipe is from my mom,simple but is very subtle ! Here is the formula

 Ingredients: ( for 2 peoples ) 
400gr - 500gr fresh rice noodles 
150gr - 200gr of  beef tenderloin ( sliced ​​thin ) 
1 large garlic clove ( finely chopped )
1 tbsp vegetable oil 
1/2 tsp salt
A pinch of ground pepper to taste
 50g dry onion ( finely sliced )
 100 gr peanuts
 +Fresh vegetable and herbs: 
200gr lettuce
100gr bean sprouts  
Basil,cilantro,coriander : small bunch of each
 + Ingredients for sweet and sour sauce : 
3 tbsp ( tablespoons ) fish sauce 
3 tbsp white vinegar
 1.5 tbsp brown sugar
 135 ml cold water .
 1-2 small hot red chilli
 Method: 
- Marinate the beef with 1/2 amount of minced garlic , add 1/2 tsp salt and 1 tbsp oil and allow to absorb in 30 ' 
-Meanwhile fried the sliced dry onion in a frying pan until lightly brown,put out and set aside.-Roast the peanut,peel and finely crushed. 
-Pick and wash all the vegetables and herbs,drain well. 
-Make the sauce : Combine all the ingredients including fish sauce, vinegar , sugar together , stir to dissolve then add the cold water,stir evenly again (you can adjust the taste by adding more fish sauce or sugar or vinegar) adding garlic and ​​red chilli.
-Set the frying pan on the stove with high heat , add a little oil,stir-fry the beef quickly for about 1.5 ' or until just done (do not over cook).
-Base the vegetables and herbs in the bowls,followed by rice noodles and then add the fried beef,fried dry onion,top with crushed roasted peanuts.Sprinkle the fish sauce in,season with ground pepper,mix well and serve! 




Một trong các món ăn của miền Nam,mình thích nhất là món Bún Bò (hay còn gọi là bún thịt bò xào),cùng một tên gọi bún bò nhưng mỗi vùng miền lại có cách chế biến rất khác nhau.Món Bún bò Nam bộ là món ăn đặc trưng của người dân xứ nóng bởi vị chua cay mặn ngọt được hoà quện cùng nhau chỉ trong một tô bún.Nhớ hồi mình còn bé,hôm nào buổi trưa khi bụng đói meo đi học về mà được mẹ phần cho bát bún bò thì thật là sung sướng,vội vàng ngồi xuống bàn,dùng đũa trộn đều tô bún với đầy đủ cả thịt bò,rau thơm,hành khô,lạc rang,chan thêm nước mắm pha chua ngọt với ớt và tỏi nữa,chao ôi,ngon quá là ngon!
Đây là công thức bún bò của mẹ mình,giản dị nhưng rất tinh tế!Mời mọi người cùng làm thử nhé!
Nguyên liệu: (cho 2 người)
400gr-500gr bún tươi
150gr-200gr thịt bò thăn loại ngon (thái miếng mỏng)
1 củ tỏi to (giã giập,băm nhỏ)
1 tbsp dầu ăn
1/2 tsp muối
1 chút hạt tiêu xay
50gr hành khô (băm nhỏ)
100 gr lạc (đậu phộng)
+Rau thơm các loại mỗi thứ 1 ít:
200gr rau xà lách
100gr giá đỗ sống
Rau thơm,rau mùi,mùi tàu:mỗi loại một mớ nhỏ.
+ Nguyên liệu cho nước mắm chua ngọt:
3 tbsp (thìa canh) nước mắm ngon
3 tbsp giấm trắng
1,5 tbsp đường vàng
135 ml nước nguội.
1-2 quả ớt sừng nhỏ (xắt lát nhỏ)
Cách làm:
- Ướp thịt bò với 1/2 chỗ tỏi băm,thêm 1/2 tsp muối và 1 tbsp dầu ăn.Trộn đều và để ngấm trong vòng 30'
-Trong lúc đó bắc chảo lên bếp và phi hành khô cho vàng,bỏ ra bát để riêng.
-Rang lạc chín sau đó chiết vỏ và giã giập.
-Nhặt và rửa sạch các loại rau sống và rau thơm,vẩy rau cho ráo nước
-Pha nước mắm: Hòa tất cả các nguyên liệu gồm nước mắm,giấm,đường vào với nhau,khuấy cho tan sau đó thêm nước nguội vào,khuấy tiếp cho đều,nêm nếm sao cho vừa độ vị chua ngọt mặn (chú ý :nước mắm pha sẽ cần mặn hơn một chút để khi chan vào bún không bị nhạt).Bỏ thêm tỏi giã và ớt xắt lát vào.
-Bắc chảo lên bếp,thêm chút dầu,bật lửa thật to và đổ thịt bò vào xào,đảo nhanh tay trong 1,5' khi thấy thịt vừa chín tới là bắc ra ngay.
-Xếp rau sống và rau thơm (cắt nhỏ cho dễ ăn) xuống dưới đáy tô,tiếp theo là bún sau đó thêm thịt bò xào,hành khô phi thơm,lạc rang giã nhỏ lên trên.
-Chan nước mắm pha vào tô,rắc thêm chút tiêu xay,trộn thật đều và thưởng thức ngay thôi!




6 comments:

  1. Bún bò nam bộ, my favorite ! Em làm nhìn ngon quá,, cho chị một tô xe lửa nhe cô chủ !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Em cảm ơn chị ạ!Em cũng là fan ruột của món này đó chị :)

      Delete
  2. Ngon qua em oi..ko ngo em cung kheo tay qua ne
    Lam chi them ghe nha, chac ngay mai lam an qua
    De lat chi follow blog em , theo doi va hoc hoi ne hihih

    ReplyDelete
  3. Chị Mulan ơi,em vui quá vì được chị ghé thăm!Em cảm ơn chị nhiều ạ!Em thì rất ngưỡng mộ chị từ hồi bên Opera cơ,khi vừa chuyển nhà sang đây Blog đầu tiên em tìm được là của chị làm em mừng quá trời luôn.Em mới chỉ là học viên tập sự thôi,em còn phải học hỏi rất nhiều từ các chị đấy ạ.

    ReplyDelete
  4. Thanks for stopping by my blog, next time I know where to find good Vietnam foods, sure in your house ^_^

    ReplyDelete
  5. Many thanks for your visit,Sonia! I'm learning from your blog lots of things indeed ^^ Please come again anytime!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...