12 November 2013

Strawberry Jam Filling Muffins / Bánh Muffin nhân mứt Dâu


Can say I'm kinda muffins addict because muffins are easy to bake and super satisfy for sweet-teeth!There are so many ways to make muffins I found out and I'm trying one by one to experience the taste of each formula.Here is a recipe using strawberry jam filling to make unforgettable muffins.Let's have look the recipe,you can try to bake yourself a doze of them with strawberry flavor last in your mouth!
Ingredients:

280g plain flour (all-purpose-flour)(or 230g plain flour plus 50g corn starch)
1 tbsp baking powder
1 pinch of salt
2 eggs
200ml plain milk
115g caster sugar
85g melted butter,cool or 6 tbsp sunflower oil
1 tube of vanilla (or 1tsp vanilla extract)
4 tbsp strawberry jam
*Topping: 1-2 tbsp icing sugar (optional)
Method:
-Preheat the oven to 200 degree C,line with paper muffin cases for the tin.
-Sift together the flour,baking powder,salt into a mixing bowl,stir in the sugar.
-Lightly beat the eggs in another bowl (using a whisk) then beat in the milk,oil,vanilla.Make a well in the center of the dry mixture and pour in the beaten liquid ingredients.Mix gently until just combined.Do not over-mix!
-Spoon half of the mixture into the prepared muffin tin or muffin cases.Add a teaspoon of strawberry jam to the centre of each,then spoon in the remaining mixture.Do the same for the rest of ingredients.
-Bake in the preheat oven for about 20 minutes until well risen,golden brown and firm to the touch.
-Transfer to the wire rack allow to cool.
-Dash the icing sugar (optional) on top of the muffins and ready to serve!

Mình có vẻ như rất thích muffin thì phải,bởi vì trong "hành trình làm bánh" mình đã thử làm khá nhiều loại muffin khác nhau.Phải nói là có rất nhiều công thức làm muffin gồm đủ kiểu kết hợp với các nguyên liệu khác.Một ưu điểm nữa là muffin ăn ngon mà lại rất dễ làm,phù hợp với những người mới "tập tễnh" vào nghề như mình ,xác suất không thành công của món bánh này rất thấp,hầu như ai làm theo đúng công thức đều có kết quả mẻ bánh ra lò mỹ mãn.Mình giới thiệu dưới đây công thức làm Muffin với nhân mứt Dâu tây.Mùi thơm của dâu tây chắc chắn sẽ đem lại sự "thỏa mãn" cho các tín đồ hảo ngọt (trong đó có mình ).Mọi ngưởi thử làm xem có thành công không nhé,nhớ dùng cân để đong các nguyên liệu thật đầy đủ và chính xác.
Nguyên liệu:
230g bột mỳ và 50g bột ngô
1 tbsp baking powder
1 nhúm muối
115g đường cát trắng
2 quả trứng
200ml sữa tươi không đường
85g bơ chảy để nguội hoặc 6 tbsp dầu hướng dương
1 ống vani
4 thìa to (tbsp) mứt Dâu tây (dằm nhuyễn)
*Topping:(tùy ý) 1-2 tbsp đường icing
Cách làm:
-Vặn lò nóng ở nhiệt độ 200 độ C trước 10',chống dính cho khuôn muffin hoặc lót bằng các khuôn giấy cupcake (nếu bạn dùng khuôn rời silicone thì không cần chống dính)
-Rây bột mỳ,bột ngô,bột nở (baking powder),muối vào một tô trộn to.
-Trong một bát khác đánh tan trứng,thêm sữa,bơ chảy,và vani vào,đánh đều (dùng phới lồng)
-Tạo một hố nhỏ trong tô trộn các nguyên liệu khô,từ từ đổ nguyên liệu ướt vừa đánh ở trên vào và trộn đều chỉ đến khi bột vừa nhuyễn (chú ý:không trộn kỹ quá sẽ làm bột bị chai,khi nướng bánh sẽ không nở)
-Xúc một thìa hỗn hợp bột vào khuôn,thêm một thìa cà phê mứt dâu vào giữa,phủ lên trên một lượt bột nữa (chú ý không đổ đầy khuôn quá).Làm như vậy cho đến khi bột và mứt đã được chia đều vào các khuôn.
-Nướng khoảng 20' khi bánh nở cao,có màu vàng nâu và bề mặt bánh rắn lại
-Bỏ ra rack để nguội.
-Rắc đường icing lên trên trang trí (tùy ý,có thể không cần rắc đường bánh vẫn rất ngon!)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...