One of the most popular curry of Thais
food is "Kaeng Khiew Wan Gay" selling everywhere in Thailand from
restaurants to "take-away food" packed in plastic bags.The taste of this
dish is very special with full of flavors of herbs,shrimp paste and
coconut milk.If you just cut one of these ingredients out then it's not
"Kaeng Khiew Wan" any more.I've just made here the most similar to the
original taste as I used to eat this dish almost everyday during the
time I was living in Thailand.Easy cook but great taste,a traditional
Thais food!
Ingredients:
400g chicken (can be drumsticks or chicken breast),cut into 4-5cm pieces
300 ml coconut milk
400ml water
100g cut eggplant (or zucchini)
1 pack of Green curry paste (50g)
10g cut red pepper
20g kaffir lime leaves and sweet basil
1 tbsp sugar
1 tbsp fish sauce
Method:
-Stir fry 50g green curry paste with 150ml coconut milk over medium heat until fragrant.
-Add chicken,wait to boil then add the rest of coconut milk in.Boil for few minute then pour in water.
-Simmer about 10' for chicken to be tendered then add cut eggplant.Put on medium heat until all ingredients cooked.
-Put in cut red pepper,lime leaves,sugar,fish sauce.Simmer for 1' then turn the heat off.
-Seasoning on top with sweet basil leaves.Serve with cooked jasmine rice,boiled spaghetti,baked roti or noodle.
Ingredients:
400g chicken (can be drumsticks or chicken breast),cut into 4-5cm pieces
300 ml coconut milk
400ml water
100g cut eggplant (or zucchini)
1 pack of Green curry paste (50g)
10g cut red pepper
20g kaffir lime leaves and sweet basil
1 tbsp sugar
1 tbsp fish sauce
Method:
-Stir fry 50g green curry paste with 150ml coconut milk over medium heat until fragrant.
-Add chicken,wait to boil then add the rest of coconut milk in.Boil for few minute then pour in water.
-Simmer about 10' for chicken to be tendered then add cut eggplant.Put on medium heat until all ingredients cooked.
-Put in cut red pepper,lime leaves,sugar,fish sauce.Simmer for 1' then turn the heat off.
-Seasoning on top with sweet basil leaves.Serve with cooked jasmine rice,boiled spaghetti,baked roti or noodle.
Nguyên liệu:
400g thịt gà (đùi hoặc lườn đều được),chặt miếng vừa ăn
300ml nước cốt dừa
400ml nước
100g cà tím cắt miếng vừa ăn
1 gói Paste (dạng bột nhuyễn) Cà ri Xanh của Thái
10g ớt chuông đỏ thái sợi dài
20 g lá chanh và lá húng (húng chó)
1tbsp đường vàng
1 tbsp nước mắm
Cách làm:
-Đổ gói paste cà ri vào nồi nhỡ,cho thêm 150mi nước cốt dừa,nấu và đảo đều đến khi tỏa mùi thơm.
-Cho thịt gà vào đảo cùng,thêm nốt chỗ nước cốt dừa còn lại,nấu một vài phút cho thịt gà ngấm cốt dừa sau đó thêm nước vào (xâm xấp mặt gà)
-Nấu khoảng 10' cho thịt gà mềm rồi bỏ cà tím vào nấu đến khi các nguyên liệu chín.
-Thêm ớt đỏ,lá chanh,đường và nước mắm vào,nấu 1' thì tắt bếp,bắc ra
-Trang trí với lá húng bên trên và dùng nóng với cơm trắng,bún,mì spaghetti đã luộc chín đều rất ngon (nhất là ăn với bún!)
No comments:
Post a Comment