10 November 2013

Fried Pork Belly Japanese Style / Thịt ba chỉ rán kiểu Nhật Bản

The fact is:I've never tried this fried pork belly before but in order of my friend (he tasted it in Japan)I tried my best of imagination to make this .How was it? I asked then he described to me quite lots in detail and with my "sense of cooking" I even can taste it in my mind.After about half an hour,it came on the table beautifully and he said it was quite similar to the dish he used to eat.Yeah!I've done a good job,so happy!
Ingredients:(for 1-2 persons)
150-200gr pork belly (cut into very thin slices)
2 tbsp soy sauce (kikkoman)
1 pinch of salt
1 tsp sesame oil
2 tsp white sesame seeds
*For the Tonkatsu sauce you will need:(or you can buy Tonkatsu bottled from the shop)
220ml tomato sauce
2 tbsp apple juice
1tbsp Worcestershire sauce
60ml soy sauce
2 tbsp sugar
1 tbsp finely chopped ginger and garlic
=>Mix all the ingredients and leave for 30 minutes.Store in the fridge can use for weeks.
Method:
-Mix all the ingredients soy sauce,salt,sesame oil,sesame seeds in a bowl and put the sliced pork belly in,mix well and marinate for half an hour in the fridge.
-Fry each slice of meat in a non-stick skillet on medium heat,flip over until it turns lightly brown then transfer to a plate.
-Pour the Tonkatsu sauce on top and serve right away with hot steam rice.



Thú thực là mình chưa được ăn món này bao giờ,nhưng vì được bạn mình miêu tả tỉ mỉ mùi vị và hình thù nó ra sao nên mình "liều mạng" làm,may quá mà bạn mình bảo cũng "gần giống" với original recipe ở bên Nhật.Bản thân mình thấy món này đem đến một hương vị mới cho món thịt rán thông thường,mọi người thử làm xem sao nhé,ăn với cơm nóng có rắc chút vừng rất là ngon!
Nguyên liệu:
150-200 g thịt ba chỉ (thái lát thật mỏng,mình mua sẵn trong siêu thị Nhật)
2 tbsp xì dầu Nhật
1 chút muối
1 tsp dầu mè
2 tsp vừng trắng
*Cách làm sốt Tonkatsu Nhật Bản (có thể mua chai bán sẵn trong siêu thị)
Để làm sốt Tonkatsu rưới lên thịt ăn kèm, bạn chỉ cần trộn đều
220ml tương cà chua

2 thìa canh nước táo



1 thìa canh sốt Worchestershire



60ml xì dầu

 
2 thìa canh đường
1 thìa canh gừng bào cùng 1 củ tỏi bằm nhuyễn
Để nguyên trong 30 phút cho các nguyên liệu thực sự hòa quyện cùng nhau là được!
Cách làm:
-Ướp thịt cùng với xì dầu,muối,dầu mè,vừng trắng trong 30 phút (để tủ lạnh)
-Cho một chút xíu dầu vào chảo không dính,rán trên lửa vừa đến khi vàng.
-Bỏ ra đĩa và rưới sốt Tonkatsu lên,dùng ngay với cơm nóng và súp miso.
Chúc mọi người ngon miệng.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...