10 November 2013

Vietnamese Stir-Fried Rice Noodle / Phở xào Việt Nam

Beside "Pho" (our most popular traditional food) in the type of soup,we often make a variation by stir-fried rice noodle with bok choy and beef,we call it "Pho Xao".This dish can be a good substitution for daily meals instead of steam rice,gives a tasty different taste!Try it once,sure you will like it!

Ingredient: (for 2 person)
Rice Noodle (you can buy the packed one): 1 pack (400g-500g)
300g Bok Choy,wash and cut into 10cm long
200g beef fillet,thinly sliced
1 clove of garlic,finely chopped
Oil,salt,ground pepper to taste
Method:
Soak the dry rice noodle into cold water for about 10',then bring to boil follow instructions on the pack.Drain well.
In a big skillet,add 3 tbsp of canola oil then put in the boiled rice noodle.Stir-fried for about 5',toss in 1 tsp of salt then stir-fried continuously for 5' more (if you want a crispy taste then it needed to fry longer time).Remove from the stove,equal into 2 plates.
Meanwhile,marinate the beef with chopped garlic,add a pinch of salt and 1 tsp of oil,mix well.
Preheat the stove again,stir-fried the beef in a non-stick skillet for 1',transfer the beef to another dish,set aside
In the same skillet,put bok-choy in and stir-fried until almost done,add the cooked beef in (you can add a little water to make it saucy),season with salt and mix through.
Pour the beef and bok-choy mixture on top of fried noodle plate.Pepper to taste,mix and serve with chilli sauce.



Là người Việt Nam,không ai là không biết món Phở Xào,một món ăn rất ngon biến tấu từ Phở Nước.Sự hòa quện giữa bánh phở dai dai giòn giòn với rau cải và thịt bò đem lại cho người thưởng thức một hương vị khó quên.Chẳng vậy mà Phở Xào trở thành một món ăn rất đỗi thân quen với chúng ta.Có khá nhiều cách làm Phở Xào,nơi thì cho thêm nước sốt,nơi thì chiên bánh phở phồng lên,nơi thì xào bánh giòn tan...ở đây mình giới thiệu cách làm Phở Xào đơn giản tiện lợi nhất,mà đảm bảo vẫn rất ngon đấy nhé!
Nguyên liệu:
400-500g bánh phở tươi
300g rau cải trắng (1 mớ ) (có thể dùng cải chíp cũng rất ngon),rửa sạch,cắt khúc ngắn 10cm
200 thịt thăn bò,thái mỏng
1 nhánh tỏi
Dầu để xào bánh phở và muối,hạt tiêu để nêm nếm
Cách làm:
Dùng chảo to cho 3 thìa súp (tbsp) dầu,đợi dầu nóng thì cho bánh phở vào xào khoảng 5 phút,thỉnh thoảng nhớ đảo cho bánh được vàng đều.Cho 1tsp muối và tiếp tục xào thêm 5' nữa (nếu bạn muốn ăn giòn hơn thì phải xào lâu hơn).Chia đều bánh phở vào 2 đĩa.
Trong khi đó ướp thịt bò với tỏi đập dập,một chút muối và 1 tsp dầu ăn
Bắc chảo chống dính lên bếp,thêm chút dầu và cho thịt bò vào xào khoảng 1'.Trút ra đĩa để riêng
Cho rau cải vào xào đến khi gần chín thì đổ thịt bò vào cùng,thêm chút nước (để làm nước sốt rưới lên bánh phở cho đỡ khô) ,nêm muối vừa ăn.
Đổ hỗn hợp thịt bò rau cải lên trên đĩa bánh phở đã xào xong,rưới thêm nước sốt,rắc hạt tiêu.Trộn đều và dùng nóng với tương ớt.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...