16 November 2013

Tofu mix bean sprouts with peanut butter dressing / Đậu phụ trộn giá đỗ sốt bơ lạc

 After eating too much high protein food like meat,I prefer to "reduce" myself a bit by eating vegetarian food.Normally,the taste of vegetarian foods are quite plain and pure,so for someone who used to eat and fancy spicy foods,they are really "no taste" at all!But there are many ways to make vegetarian foods much more flavors and delicious.I must say I'm a fan of vegetarian foods!Let's start with my first vegetarian recipe using only tofu,green bean sprouts,and peanut butter.Eat well,live well!

Ingredients:  

100gr green bean sprouts
3 medium pieces of fresh tofu
1 cucumber cut into thin slices
For dressing:
3-4 cloves of dry onion
1-2 red chilis
2 tsp brown sugar
50-60gr peanut butter
4-5 tbsp water
1 small lime juice
1 tsp soy sauce
1/2 tsp salt

Method:

-Cut the tofu into small size pieces,fry them with medium heat until both sides turn lightly brown.Transfer to a plate with kitchen paper to reduce the oil
-Rinse the bean sprouts,drain well.In another plate,place in the cucumber slices,then fried tofu and top with sprouts.Set aside.
-Make the sauce: Put onion,chilis,sugar in to a small mortar,pestle all of the ingredients until mashed (or you can use grinder to process).Add water and stir to let the mixture combined (you can add more water if it's too thick).Pour in the lime juice,add salt and soy sauce.Stir well and sprinkle into the mixture of tofu,bean sprout and cucumber.
-Mix and serve as a side dish for your meal!

Đôi lúc ăn quá nhiều các món giàu chất đạm chế biến từ thịt cũng làm chúng ta ngán,mỗi lần như vậy mình lại nghĩ ngay đến các món ăn chay,một phần đề giảm cân,một phần để thay đổi khẩu vị.Đối với nhiều người,nhất là những người thích các đồ ăn nhiều gia vị thì đồ ăn chay có vẻ "nhạt nhẽo" không mùi vị,nhưng cũng có rất nhiều cách để chế biến thức ăn chay thêm đậm đà,bổ dưỡng và còn rất ngon nữa.Có thể nói mình là một "fan" của đồ chay đấy,tốt cho sức khỏe lại không lo tăng cân!Nào,chúng ta hãy cùng làm thử món chay đầu tiên với sự kết hợp "là lạ" của đậu phụ,giá đỗ và bơ lạc nhé.
Nguyên liệu:
100gr giá sống
3 bìa đậu vừa vừa
1 quả dưa chuột nhỏ,thái lát mỏng. 
+Nguyên liệu nước sốt gồm:
3-4 củ hành khô (loại màu tím)
1-2 quả ớt đỏ
2 tsp đường vàng
50-60gr bơ lạc 
4-5 thìa canh nước lọc
3/4 nước cốt một quả chanh
1/2 tsp muối
1 tsp xì dầu (kikkoman là ngon nhất)
Cách làm:
-Đậu phụ rửa sạch,cắt miếng mỏng vừa ăn,cho vào chảo rán vàng hai mặt.Để ra đĩa có lót giấy thấm bớt dầu.
-Giá đỗ rửa sạch,để ráo.Sau đó xếp dưa chuột thái lát vào đĩa,cho đậu rán và giá lên trên.Để riêng.
-Hành tím,ớt và đường cho vào cối giã nát,thêm nước quấy cho nhuyễn,nếu đặc quá có thể cho thêm nước.Tiếp theo cho nước cốt chanh,muối,xì dầu vào.Khuấy đều sau đó rưới lên hỗn hợp dưa chuột,đậu rán,giá.Trộn đều và thưởng thức!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...