16 November 2016

Crispy Skin Roasted Pork Belly / Ba Chỉ Lợn Quay Giòn Bì


Hi, it's quite a long time I didn't write any recipe, I'm too busy with many things in life ☺but I still keep cooking from time to time whenever I can. Today, I want to introduce to you a Vietnamese dish called : "Crispy Skin Roasted Pork Belly". This is a very tasty food for Vietnamese people to have in our daily meals, normally we eat this roasted pork with rice.

Ingredients:

500gr pork belly ( plus 1 tsp salt and 1 tbsp white vinegar, mixed in a small bowl )
2/3 tsp salt
1/2 tsp five spices powder
1 tsp white sake
1 tbsp oyster sauce
1 tbsp full of chopped garlic and dry onion

Method:

 

-Boil the water in a medium pot until boiling then put the pork in.

-Boil the pork about 1' or until you see the skin of the pork is change to glassy look then take it out and pat dry with kitchen papers.
-Use the needle needling on all over of the skin.
-Mix all the spice ingredients (salt, five spices powder, white sake, oyster sauce, chopped garlic and onion) into a small bowl then rub the mixture on the pork. Important tip: Only rub the spices at the pork meat but not the skin.
-Now, we spread salt and then vinegar onto the skin pork and put into a baking tray and refridgerator for at least 4 hours or over night. (No cover)
-Roast in the oven at 250oC for about 20' then down the heat to 220oC and bake until the skin fully "bubble". Take good care to avoid over baking.
-Chop the roasted pork into bite size pieces and serve with steam rice and pickled food.



Thịt ba chỉ lợn quay là một món ăn ưa chuộng trong các bữa ăn của người Việt, cảm giác rất thích thú khi được ăn miếng thịt mềm,ngọt với bì giòn "rôm rốp", thơm mùi ngũ vị hương. Thịt quay ăn với cơm rất hợp cho những ngày chớm lạnh, thêm ít kiệu muối chua (bây giờ hầu như không còn mà thay bằng hành muối) thì còn gì bằng nữa.

Nguyên liệu:

500gr thịt ba chỉ nguyên bì (thêm 1 thìa cà phê muối và 1 thìa canh dấm hòa vào bát con để riêng)
2/3 thìa cà phê muối
1/2 thìa cà phê bột ngũ vị hương
1 thìa cà phê rượu trắng (hoặc rượu sake)
1 thìa canh dầu hào
1 thìa canh tỏi và hành khô băm nhỏ

Cách làm:

-Đặt nồi nước lên bếp,đun sôi sau đó cho thịt vào trần qua khoảng 1' đến khi nhìn thấy bì trong trong thì vớt ra và thấm khô bằng giấy bếp.
-Trộn các gia vị còn lại vào một bát con
-Dùng kim châm đều khắp phần bì lợn, chú ý châm vừa không sâu quá
-Lấy hỗn hợp gia vị đã trộn ở trên ướp vào phần thịt (Chú ý không để gia vị dây vào phần bì, nếu có bị một chút thì dùng giấy bếp lau sạch)
-Dùng chổi quét dung dịch muối dấm ở trên lên khắp phần bì lợn đã châm, cho vào khay nướng để tủ lạnh ít nhất 4 giờ đồng hồ hoặc qua đêm cho ngấm gia vị (không bọc kín)
-Bật lò nướng ở nhiệt độ 250 độ C và nướng thịt khoảng 20' sau đó hạ nhiệt xuống 220 độ C và nướng tiếp tục đến khi bì lợn "nổ" hết.Chú ý trông chừng kẻo thịt cháy.
-Chặt thịt miếng vừa ăn và dùng nóng với cơm khi bì vẫn đang giòn!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...