09 November 2013

My Sushi / Sushi,Cơm cuộn Nhật Bản


Sushi,a very famous Japanese food,a special dish with both good taste and good looking as Japanese cooking style for their food culture.But actually the original type of sushi, known today as nare-zushi (馴れ寿司, 熟寿司), was first developed in Southeast Asia, possibly along what is now the Mekong River, and then spread to southern China before introduction to Japan,sushi means “sour tasting”!Japanese has many types of sushi such as Chirashizushi, Inarizushi, Makizushi, Nigirizushi…This sushi I made follow the recipe of my Japanese friend,Reiko.She had made for me more than once and I did really love the taste of her sushi.I introduce here with two types of sushi Makizushi and Nigirizushi so you can definitely make your own sushi at home as a kind of finger-food for lunch box or picnic time.

Ingredients:

-Sushi Rice:

4 cups of Japanese rice,cooked

5-7 tbsp rice vinegar (I used Mizkan)(you can add more if you want more sour taste)

1 tsp salt

2 tsp sugar

-Sushi Filling:

2 eggs,fried and cut into the long thin strips

2 cucumbers,cut in half long wise and then cut them into long skinny strips

½ avocado,cut as same as the cucumber

1 can of tuna flake in oil,drained.

1 cup of mayonnaise

20 pieces of boiled shrimp,shelled and cut the shrimps along the belly and flatten.

-And 10 Nori seaweed layers

1 tbsp soy sauce (Kikkoman is a good one)and 1 tsp wasabi to serve.

Method:

-Sushi Rice:Take the cooked rice from the cooker and put it in the big bowl (do not use metal bowl).In another smaller bowl,pour in vinegar then add sugar and salt,stir until it dissolves. Pour the mixture onto the rice and mix thoroughly by "slicing" the rice with a wood spoon.Leave the rice to cool,cover with a wet cloth if not roll the sushi right away to prevent the rice become dry.

+Makizushi :Place the seaweed layer on the bamboo mat,spread rice onto the seaweed.It should be spread out so there are no empty holes and it should fill the middle third.Place the cucumber and avocado strips,add fried egg strips and tuna flakes,mayonnaise onto rice. Roll the bamboo into a long roll by first folding the bottom third in then roll it up.Remove the sushi roll from the bamboo.

+Nigirizushi:Wet your hand with water or vinegar,take some sushi rice and shape it into an oval mound.Take the flattened shrimp with the other hand,place the sushi rice on top of the shrimp,lightly press to make the rice stick with the shrimp. Turn the sushi over so that the shrimp side comes on top of the rice.

Serve the Makizushi: Cut the sushi roll into 6-8 pieces (2,5 cm each ),serve with soy sauce and wasabi









Sushi là một món ăn nổi tiếng của Nhật Bản với mùi vị đặc biệt và hình thức rất đẹp mắt,đúng với phong cách văn hóa ẩm thực của người Nhật: ngon mắt-ngon miệng!Sushi đầu tiên có nguồn gốc từ các nước Đông Nam Á (nay thuộc khu vực sông Mê-kông)sau đó phát triển tại các vùng phía nam của Trung Quốc trước khi trở thành món ăn truyền thống của Nhật Bản,sushi có nghĩa là “vị chua”!Người Nhật đã phát triển “công nghệ” làm sushi lên tới đỉnh cao với rất nhiều loại sushi khác nhau như:Chirashizushi,Inarizushi,Makizushi,Nigirizushi….Món sushi này mình làm theo công thức của cô bạn Nhật của mình,Reiko.Reiko đã làm sushi cho mình thưởng thức nhiều lần và mình thực sự rất thích hương vị của sushi do cô ấy làm.Mình giới thiệu ở đây 2 loại sushi: Makizushi và Nigirizushi,mọi người đều có thể tự làm sushi cho mình tại nhà thay vì đến nhà hàng nhé,món này ăn rất tiện,chỉ vài miếng là đã đủ no,tiện lợi cho bữa ăn nhanh hay đi dã ngoại!

Nguyên liệu:

-Cơm Sushi:

4 cốc gạo Nhật Bản (cốc đong gạo có sẵn trong nồi cơm điện) nấu chín tới.

5-7 muỗng canh giấm gạo Nhật (mình dùng hiệu Mizkan)(bạn có thể thêm giấm nếu muốn vị chua nhiều hơn)

1 thìa cà phê muối

2 thìa cà phê đường

-Nhân Sushi:

2 quả trứng đánh tan và rán chín sau đó cắt thành những dải dài và mỏng

2 quả dưa chuột, cắt đôi sau đó cắt thành lát dài và mỏng

½ quả bơ, cắt giống như dưa chuột

1 hộp cá ngừ ngâm dầu, chắt dầu ra chỉ lấy phần cái.

1 bát nhỏ mayonnaise (hoặc dùng lọ nhỏ Lisa Mayonnaise bán sẵn)

20 con tôm luộc, bóc vỏ và cắt tôm dọc theo bụng (chú ý không cắt đứt đôi)và mở đôi con tôm ra.

-10 lá rong biển Nori

1 thìa súp nước tương đậu nành (mình dùng Kikkoman) và 1 chút wasabi để chấm.

Cách làm:

-Cơm Sushi: Xới cơm vừa chín ở trong nồi ra và cho vào bát to (không sử dụng bát kim loại).Trong một bát nhỏ khác, đổ giấm sau đó thêm đường và muối, khuấy đều cho đến khi hòa tan.Rưới hỗn hợp giấm đường vào cơm và trộn nhẹ nhàng bằng thìa gỗ.Để chỗ thoáng cho cơm nguội bớt,nếu chưa cuộn sushi ngay thì phủ một tấm vải ẩm lên trên bát cơm để tránh cơm bị khô.

+ Makizushi: Đặt lá rong biển lên trên tấm mành tre,cho cơm lên trên lá rong biển,chú ý cơm phải phủ kín lá rong biển không để có các kẽ hở và bề mặt cơm chiếm 2/3 bề mặt của lá rong biển.Đặt dưa chuột và bơ vào giữa phần cơm,thêm trứng và cá ngừ rải đều theo chiều dài của lá rong,phết mayonnaise lên trên.Cuộn mành tre vào cùng với lá rong và các thành phần bên trong,cuộn chặt tay một chút.Dỡ mành tre và lấy cuộn sushi ra.

+ Nigirizushi: làm ướt tay với nước hoặc giấm,lấy một lượng nhỏ cơm sushi và nắn nó thành hình oval nhỏ.Tay kia lấy một con tôm đặt ngửa,cho viên cơm sushi lên trên con tôm, ấn nhẹ nhàng để cơm dính vào với tôm.Lật ngược miếng sushi lại để tôm ở trên viên cơm.

Cắt cuộn Makizushi thành 6-8 miếng (2,5cm mỗi miếng), chấm với nước tương và wasabi.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...