09 November 2013

Kimchi,my favorite Korean Food! / Kimchi Hàn Quốc





 Kimchi is a special food of Korean which appears in almost every daily meal.I remember the first time I tried kimchi in a Korean restaurant with my student Lee Sumi,I was impressed immediately with this dish by its unforgettable taste,spicy and sour mix together created a very special flavor for kimchi! Koreans have hundreds of different kinds of kimchi, the most common kimchi is made by cabbage,cabbage soaked into salty water to ferment then keep them in the refrigerator.I love having kimchi with rice and tofu,it makes a really great taste!
I found this recipe somewhere via internet and have done quite lots of fresh kimchi "made by me". Here is the method to make a good kimchi for your meals!
Ingredients:
1 cabbage (Chinese cabbage)
1/2 cup pear puree
1/4 cup fish sauce
100g spring onion (scallion)
1/2 cup glutinous rice powder porridge (well cooked)
1 tsp sugar
1 carrot
1 tbsp roasted sesame
1/4 cup garlic,finely chopped
1 cup chili powder
1 cup salt
1 tbsp ginger,chopped
1/4 cup onion puree
1 radish
Method:
-Cut the cabbage into 4,from root to tip,spring onion cut into 5cm each long.Radish,carrot cut into strings.Glutinous rice powder well-cooked.
-Dip cabbage in a salt water bowl then take out and toss with salt all over the cabbage.Leave for 3-4 hour then wash out.
-Mix all the spices (pear puree,onion puree, sugar, sesame, garlic, ginger, chili powder, fish sauce) with cooked glutinous rice powder.Add cut radish, carrots,scallions,mix well to make a fine kimchi mixture.
-Paste the mixture into each quarter of salted cabbage,fold them into 2 and placed in the box, preserving in the room temperature for about 8 hours and then keep in the refrigerator.

 


Kimchi có thể nói là một món ăn tiêu biểu đặc sắc của Hàn Quốc có mặt trong hầu hết các bữa ăn của người Hàn.Mình nhớ lần đầu tiên mình thử món kimchi trong quán ăn Hàn với cô học sinh Lee Sumi và ngay lập tức mình đã ấn tượng với món ăn này bởi mùi vị của kimchi thật khó quên,vị chua cay hòa quện với nhau tạo nên hương vị rất đặc biệt!Người Hàn Quốc có đến hàng trăm loại kimchi khác nhau,phổ biến nhất là kimchi cải thảo,cải thảo được ngâm nước muối và để lên men chua đủ độ sau đó giữ lạnh.Món này ăn nhiều rất dễ "nghiền",bữa nào mà không có kimchi là bữa đó mình thấy "nhạt mồm nhạt miệng ngay".Chả thế mà người Hàn Quốc không thể sống thiếu kimchi cũng là điều dễ hiểu!
Mình tìm công thức trên mạng và đã làm được nhiều mẻ kimchi "made in Vietnam".Sau đây là công thức và cách làm.Chúc mọi người thành công với món kimchi do chính tay mình làm nhé!
Nguyên liệu:
1 cây cải thảo
1/2 bát quả lê xay nhuyễn
1/4 bát nước mắm
100g hành hoa
1/2 bát cháo bột gạo nếp (bột nếp quấy chín)
1 tsp đường
1 củ cà rốt
1 tbsp vừng rang chín
1/4 bát tỏi giã
1 bát ớt bột
1 bát muối hạt
1 tbsp gừng giã
1/4 bát hành tây xay nhuyễn
1 củ cải
Cách làm:
-Cải thảo bổ làm 4 từ gốc đến ngọn,hành cắt ngắn 5cm.Củ cải,cà rốt thái chỉ.Bột gạo nếp quấy chín kỹ.
-Nhúng cải thảo vào chậu nước muối,vớt ra,vẩy đều muối hạt và để cải ngấm muối từ 3-4 giờ.Sau đó rửa sạch cải.
-Trộn tất cả các loại gia vị (lê xay,hành tây xay,đường,vừng,tỏi,gừng,ớt bột,nước mắm)với bột nếp đã quấy chín.Thêm củ cải,cà rốt,hành hoa trộn đều thành nhân kimchi.
-Phết nhân kimchi lên từng lá cải,cuộn đôi lại xếp vào hộp,bảo quản trong môi trường tự nhiên 8 giờ sau đó giữ trong tủ lạnh,khi ăn cắt thành miếng nhỏ,có thể rắc thêm vừng rang nếu muốn.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...