10 November 2013

Stir Fried Chicken Breast with Black Pepper sauce and Shitake / Gà lườn xào tiêu đen và nấm hương

Today I introduce a recipe with chicken breast.For chicken,normally,I always prefer to make recipes with drumsticks or wings such as deep fried chicken drumstick KFC style or worcestershire sauce fried chicken wings...But this dish also a good choice for anyone who like chicken breast.Special,I put a little black pepper sauce so can say it kinda similar to Chinese food,but I like to say it is a Vietnamese dish.
Ingredients:
200g chicken breast (cut into thin,bite size slices)
2 pieces of dry black fungus
15 pieces dry perfume-mushroom (or 10 shitakes)
1 tbsp black pepper sauce
1tsp Knorr or 1/2 tsp salt
1tbsp fish sauce
1 tbsp dry onion (finely chopped)
2tbsp water
A pinch of ground pepper
Method:
-Soak fungus and dry mushroom into hot water until well expanded,drained.Cut into bite size.
-Marinate chicken breast with 1tbsp black pepper sauce,1tsp Knorr (or 1/2 tsp salt) and 1/2 tbsp chopped dry onion.Set aside.
-In a non-stick skillet on medium heat,put a little oil and add 1/2 tbsp of remaining dry onion,saute for about 30" then put the mushroom and fungus,stir fry until well-done (about 2 minutes)transfer to a bowl,set aside.
-In the same skillet,pour another little oil,put in the chicken breast,1 tsp salt and 1 tbsp fish sauce,stir fry until cooked.Add fried mushroom and fungus in,plus 2 tbsp of water,mix well for about 30" then turn off the heat,put on a plate.
-Toss a pinch of ground pepper and it is ready to serve!(with steam rice is the best)


Mình không phải là fan của thịt gà lườn,thông thường mình sẽ chế biến nhiều món hơn với đùi và cánh gà như các món đùi gà tẩm bột rán hay cánh gà rán sốt worcestershire...Nhưng hôm nay mình muốn giới thiệu với mọi người một món ăn từ thịt lườn gà xào với sốt tiêu đen và nấm hương.Vì có sốt tiêu đen nên nghe có vẻ giống món ăn Trung Quốc,nhưng mình vẫn gọi đây là món ăn của Việt Nam .Mọi người thử làm xem,ăn cũng lạ miệng ra phết đấy!
Nguyên liệu:
200g thịt lườn gà (thái miếng mỏng vừa ăn)
1 nhúm mộc nhĩ khô thái sợi hoặc 2 tai mộc nhĩ
15 cái nấm hương khô
1 tbsp sốt tiêu đen
1 tsp Knorr
1 tbsp nước mắm
1 tbsp hành khô băm nhỏ
1 tbsp nước lạnh
1 ít hạt tiêu xay
Cách làm:
-Ngâm mộc nhĩ và nấm hương vào nước nóng cho nở,rửa sạch để ráo (có thể thái nhỏ bớt nếu mộc nhĩ quá to)
-Ướp thịt gà với sốt tiêu đen,Knorr và 1/2 tbsp hành khô.Để riêng cho ngấm.
-Làm nóng chảo,cho một chút dầu vào và phi thơm chỗ hành khô còn lại,cho tiếp nấm và mộc nhĩ vào xào đến khi săn và tỏa mùi thơm.Trút ra để riêng.
-Thêm chút dầu vào chảo,cho thịt gà vào xào,nêm thêm 1tsp muối và 1 tbsp nước mắm cho đậm.Khi thịt gà vừa chín,đổ nấm và mộc nhĩ vào,thêm 2 tbsp nước và đảo đều.
-Cho ra đĩa và rắc hạt tiêu,dùng nóng với cơm!

 Another version with different kind of mushroom- Một biến thể với nấm mỡ!






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...