10 November 2013

'Pak Kart Pat Pla Khaem' is the name of this dish in Thais / 'Pak Kart Pat Pla Khaem' là tên của món rau cải ngồng xào này bằng tiếng Thái




Stir-fried bok choy with dried salty fish is the dish I used to have with a plate of white steamed rice at lunch time on working days, another way to eat vegetable but lots of spices.It’s quite salty though so you would feel it’s not like vegetable at all,it can be a main dish for your lunch without meat, poultry or something…This is also a very popular Thais food for everyone!I don’t really know exactly how Thais people has made this stir-fried bok choy,but from my point of view,it might be as simple as I do.

Here is the recipe.

Ingredients:

150g-200g Bok Choy (Chinese vegetable,a kind similar to mustard),washed,drained and cut (or no cut) into 10cm long

1 small dried salty fish (available at Asian Market),soaked in warm water about 10’ then pat dry

1 clove of garlic,chopped

1-2 chilli,chopped

1tbsp canola oil

1tbsp oyster sauce

1tsp fish sauce

A pinch of salt and pepper

Method:

In a small pan,fry the dried fish about 3’-4’,remove from heat then chop it into flakes.Set aside

In a bigger skillet with higher heat,put canola oil and add garlic,chilli.Stir quickly until turning lightly brown,add Bok Choy,stir-fry for about 2-3 minutes or until the vegetable are tender a bit,add fried dry fish flakes,stir, then add salt,fish sauce and oyster sauce.Stir again to mix all ingredients together.Pour over onto a plate,season with ground pepper.Serve right away with steamed rice.



Rau cải ngồng xào cá mặn là món ăn mình hay dùng trong các bữa trưa với một đĩa cơm nhỏ,một cách khác để ăn rau mà không có cảm giác nhạt nhẽo vì món này khá mặn cộng với vị cay nồng của ớt và tỏi.Món này có thể dùng làm một món thức ăn với cơm mà không cần thêm thịt hay các loại thức ăn khác (đối với những ai muốn kiêng ăn thịt trong vài bữa).Mình không rõ người Thái làm món này ra sao,nhưng sau khi ăn nhiều lần,thì mình cũng có thể tự làm món này theo cách của mình mà mùi vị rất giống với món họ làm.Sau đây là công thức,chỉ là món rau xào khá đơn giản!

Nguyên liệu:

150g-200g rau cải ngồng,rửa sạch,cắt thành đoạn 10cm (hoặc để nguyên cả lá dài)

1 con cá khô nhỏ,ngâm trong nước ấm khoảng 10’,rửa sạch và thấm khô

1 nhánh tỏi,băm nhỏ

1-2 quả ớt,băm nhỏ

1 thìa súp (tbsp) dầu canola (dầu đậu nành cũng được)

1 thìa súp dầu hào

1 thìa cà phê(tsp)nước mắm

1 chút muối và hạt tiêu xay

Cách làm:

Vặn lửa vừa,rán cá khô trong một xoong nhỏ khoảng 3-4 phút sau đó cắt nhỏ thịt cá,bỏ xương càng.

Vặn lửa to hơn,cho tỏi và ớt băm nhỏ vào chảo lớn,đảo đều khi có mùi thơm thì cho rau cải vào xào nhanh tay khoảng 2-3 phút đến khi rau hơi mềm.Cho cá mặn cắt nhỏ vào,đảo nhanh thêm chút nữa,cho muối,nước mắm và dầu hào,đảo đều cho ngấm gia vị.Trút ra đĩa,rắc hạt tiêu,dùng nóng với cơm trắng.






1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...