28 March 2014

Creamy Mushroom Chicken Soup and Croutons / Súp Kem Gà Nấm và Bánh Mỳ Rán



What to do with chicken breast? To tell you the truth, I don't like chicken breast at all, but to cook a soup, it is a good choice though. This soup is not about chicken but the taste of cream, butter and mushroom, and chicken has made the stock more flavor. One more thing is the simple homemade croutons accompany with the soup ( my boy just wanted to eat only the croutons but not the soup :D )

Ingredients:

For the soup:
100g chicken breast
10-15 pieces of dry perfume mushroom ( or Shitake also fine) soaked into hot water for 10' then drain and slice thinly.
700 ml water
100-150 ml whipping cream
15g butter (President brand,best taste)
2 tbsp of plain flour
2-3 tsp salt to taste (plus 1 tsp Knorr, optional)
A pinch of ground pepper

For the croutons:
2 slices of sandwich bread, cube into 1 cm each
2 tbsp canola oil
A pinch of oregano herb


Method:

-In a medium pot, add 600 ml water and boil the chicken until done. Take the chicken out, let cool and finely chopped into small pieces ( or you can use hand to tear the chicken, will be better taste)
-So now you have the chicken stock. Add the chopped chicken and sliced mushrooms into the stock pot, continue boiling until the mushrooms are cooked.
-Meanwhile,mix flour with 100 ml water, stir evenly the pour the flour liquid into the stock. Stir well until the stock is thicken. Add butter and season with salt (and Knorr) then add whipping cream, stir one more time then turn off the heat, close the pot lid to keep warm.
-You can make the croutons in advance by frying the bread cubes with 2 tbsp oil until golden brown and crispy. Toss the oregano herb over the fried bread and shake for mixing. Transfer to a dish based with oil paper and let cool.
-Pour the hot soup on a deep plate, top with croutons, season with ground pepper and serve right away! Bon appetite!





Mình vốn không thích thịt ức và lườn gà vì khi ăn có cảm giác bã bã,nhưng khi nấu món súp kem gà này thì thịt lườn gà lại là một lựa chọn tốt bởi nó khá mềm và dễ xé.Món súp này thực ra không phải để tôn vinh thịt gà mà vị gà ở đây chỉ làm cho nước dùng thêm ngọt,điểm đặc trưng dậy mùi của món súp này là vị ngậy của kem tươi và bơ kết hợp với nấm hương tạo nên sự hấp dẫn cho món ăn.Thêm một thứ nữa là bánh mỳ rán giòn thơm thơm (croutons) được ăn kèm với súp ( bạn nhỏ nhà mình mỗi lần ăn món súp này đều xin thêm croutons đấy ạ)

Nguyên liệu:

Cho súp:
100 g thịt lườn gà
10-15 cái nấm hương ( ngâm nước nóng cho nở và thái nhỏ)
700ml nước lạnh
100-150 ml kem tươi (tuỳ theo bạn có muốn súp ngậy hơn thì cho thêm)
15 g bơ President (dùng loại khác sẽ không cho mùi thơm đặc trưng như ý nhé,mình đã thử)
2 tbsp bột mỳ
2-3 tsp muối để nêm (có thể thêm 1tsp Knorr cho ngọt)
1 xíu hạt tiêu xay
Cho bánh mỳ rán croutons
2 lát bánh mỳ gối cắt vuông quân cờ
2 tbsp dầu canola
1 tsp lá thơm oregano

Cách làm:

-Cho nước vào nồi,bỏ gà vào luộc chín rồi vớt ra để nguội, xé nhỏ (hoặc thái nhỏ,nhưng xé sẽ ngon hơn)
-Sau khi xé gà xong,cho gà xé và nấm vào nồi nước dùng,đun đến khi nấm chín.Hoà bột mỳ với 100 ml nước cho tan (chú ý tránh để vón cục) rồi đổ vào nồi súp.Quấy đều đến khi nước dùng sánh lại là được.
-Cho bơ vào và nêm muối,Knorr cho vừa ăn.Thêm kem tươi vào,quấy đều và tắt bếp,đậy vung để giữ nóng súp.
-Bạn có thể làm bánh mỳ rán trước,đun nóng dầu và cho bánh mỳ vào rán,đảo đều đến khi bánh mỳ có màu vàng nâu.Rắc lá oregano lên trên bánh mỳ,xóc đều cho ngấm.Bỏ ra đĩa có lót giấy thấm dầu,để nguội.
-Múc súp nóng ra đĩa sâu lòng,cho croutons lên trên,rắc tiêu,ăn nóng.Chúc cả nhà ngon miệng!





1 comment:

  1. Nhìn hấp dẫn quá, mình sẽ làm thử!
    Bảo Trân – Maketting Online
    -------------------------------------------------------------------
    • Xem chi tiết về Bảng giá chụp ảnh sự kiện
    • Hoặc Bang gia chup anh su kien

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...