11 November 2013

Choux-à-la-Cream / Bánh Choux Cream (Su-kem)

Choux-à-la Cream is a delicious and easy to eat cake,it tastes so good with the foaming creamy melt in your mouth, Choux-à-la-Cream fits for festivals, birthday parties,friend meetings . Choux-à-la Cream is a kind of cake of France, by a French inventor in 1540. Initially he used to do it for a kind of Gataux, then the formula developed and used to make tiny little cakes shaped like a cabbage ... Today I introduce this delicious cake recipe so that you can make it for yourself,friends and relatives at home.I followed the recipe by kokotaru (a blogger specializing in bakery) and has made a change a little.
 Ingredients:

- Cream (should do before to leave cool)

+ 400ml fresh milk (if it's still too thick,add a little more milk)

+ 40g sugar

+ 3 egg yolks

+ 10g custard powder

+20 g corn starch

+20 g flour

+ A pinch of salt

+ 1 tube vanilla

=>Put all ingredients into a saucepan, stir, simmer while constantly stirring the mixture become soft and thick.Just few minutes will be done,remove from the stove and leave cool.

- The cake cover:

+ 240ml water

+ 125g flour

+ 100g unsalted butter (diced)

+ 4 eggs (3 medium, 1 big)

+ A pinch of salt

- Method:

+ Add water, butter and salt into a pot (non-stick or inox) for flowing heating until boiling.

+ Put the flour into the boiling water, stirring quickly then the mixture thickens into a block dough and non-stick pan (Note: stir and cook for a while to make the dough is thoroughly dry)

+ Turn off the heat, let the dough cool for several minutes (Meanwhile prepared baking sheet,base with baking paper,preheat the oven to 220 C) Break each egg in (one at a time), beat into the mixture to create a smooth dough (Note: the last egg better beated into a bowl and add slowly to the dough mixture until get the good smoothy look to prevent the mixture are too wet)

+ Put the mixture of dough into the squeezing bag,shape on a baking tray lined baking paper, each one with a little space to allow raising.(Can also use the spoon to shape)

+ Bake 25-30 minutes or until the choux turn slightly dark yellow color. Remove from oven and leave to cool.

When the choux is cooled,using a sharp knife,cut the choux at the middle (not definitive)then spoon the cream inside (or can also squeeze the cream into by using squeezing bag)


 Bánh Choux Cream là một loại bánh rất ngon và dễ ăn,nhón từng chiếc bánh vỏ mỏng xốp mềm với nhân kem thật ngậy tan trong miệng,Choux-à-la-Cream rất phù hợp cho các buổi liên hoan,sinh nhật,họp mặt bạn bè. Bánh Choux là một loại bánh của Pháp, do một người Pháp sáng chế ra vào năm 1540. Ban đầu ông sử dụng để làm 1 loại gatô, sau đó công thức phát triển và sử dụng để làm thành những chiếc bánh nhỏ nhỏ có hình dạng tựa như cái..bắp cải .Hôm nay mình giới thiệu công thức làm món bánh ngon này để mọi người có thể tự làm chiêu đãi bạn bè và người thân tại nhà.Mình làm theo công thức của bạn kokotaru (một blogger chuyên về làm bánh) và có thay đổi chút ít.

Nguyên liệu:

- Nhân kem: (nên làm trước để nguội)

+ 400ml sữa tươi (nếu nhân vẫn còn đặc thì cho thêm chút sữa tươi nữa)

+ 40g đường

+ 3 lòng đỏ trứng(trứng gà công nghiệp loại to)

+ 10g custard powder

+20g tinh bột ngô

+20g bột mì

+ 1 chút muối

+ 1 ống vanilla

=> tất cả nguyên liệu trên cho vào nồi, khuấy đều, đun nhỏ lửa trong khi vẫn khuấy liên tục sẽ được 1 hỗn hợp dính mềm. Chỉ 1 lúc là nhân sẽ chín, bỏ ra để nguội.

- Vỏ bánh:

+ 240ml nước

+ 125g bột mì

+ 100g bơ nhạt (cắt hạt lựu)

+ 4 quả trứng (3 quả vừa,1 quả to)

+ 1 chút muối

- Cách làm vỏ:

+ Cho nước, bơ, muối vào 1 nồi (chống dính) đun cho chảy đến khi sôi.

+ Khi nước sôi thì cho bột vào, khuấy nhanh tay sẽ thấy hỗn hợp đặc lại thành khối không bám nồi (Chú ý:khuấy khối bột kỹ một chút để bột được khô,cạn nước)

+ Tắt bếp, để vài phút cho nguội (trong lúc này chuẩn bị khay nướng,cắt giấy nến lót vào,bật lò 220 C) Đập từng quả trứng vào, đánh đều tạo thành hỗn hợp bóng và mịn mượt,vừa phải không bị lỏng (Chú ý:quả trứng cuối cùng nên đánh ra bát và cho từ từ vào bột đề phòng nhiều trứng quá bột bị loãng sẽ không đứng bánh)

+ Cho hỗn hợp vào túi bóp kem và bóp thành hình tùy ý trên khay nướng đã lót giấy nướng bánh, từng chiếc bánh để cách nhau 1 chút vì bánh sẽ nở.
+ Nướng 25 – 30 phút hoặc cho đến khi thấy bánh chuyển màu vàng hơi sậm là được. Bỏ ra rack để nguội.

Khi vỏ bánh nguội dùng dao nhọn rạch ngang (chú ý không rạch nhiều quá để bánh không bị đứt làm đôi) phần thân bánh rồi dùng thìa phết kem vào trong (hoặc cũng có thể cho kem vào túi và  bóp vào trong ruột bánh).




1 comment:

  1. Cảm ơn bài hướng dẫn của bạn, mình rất thích!
    Chi Thùy – Người Mẫu
    -------------------------------------------------------------------
    • Xem chi tiết về Những địa điểm chụp ảnh cưới tuyệt đẹp ở TP.HCM
    • Hoặc Nhung dia diem chup anh cuoi tuyet dep o TP.HCM

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...