10 November 2013

Victoria Sponge Cake / Bánh Cake Victoria

This is Queen Victoria's favorite cake so it was named by her name,she often had it for a snack with tea in the afternoon.The original taste of Victoria Sponge Cake is quite sweet,so I used less sugar for this formula.
 Ingredients:
5 eggs (big ones,63-65g/each)
100g sugar
100g all-purpose flour plus 20 g corn flour
80g margarine,melted
A pinch of salt
1 tube vanilla
4 tbsp strawberry jam
150ml whipping cream) fluffy whisked
1tbsp icing sugar
Method:
Preheat the oven to 160 C temperature about 10'-Grease 20cm baking tin and line with baking paper.
1-Separate the egg yolks and egg whites.Beat the egg yolks with the half of sugar amount by a hand mixer until smooth
2-Whisk the egg whites with the half of the remaining sugar, add salt, beaten until fluffy
3-Mix egg whites and yolks together ( mix gently)
4-Sift flour and vanilla into egg mixture, mix gently but explicitly (using the folding technique.) Add melted butter,mix well.
5-Pour into baking tin and bake in the oven for about 40' or until golden brown and well raising.
6-Transfer the cake to a rack and leave to cool, then cut the cake in half.
7-Paste the strawberry jam on one side of the cake, then spreads on the fluffy whipping cream(better spreads the cream focus in the middle part of the cake).Topping with the half of remaining cake then sprinkle with icing sugar.Keep in the refrigerator to prevent the whipping cream melted.
Serve with Black Tea or Earl Grey Tea for a wonderful afternoon snack!


 Đây là món bánh mà nữ hoàng Anh Victoria rất yêu thích nên món bánh này được lấy theo tên của nữ hoàng Anh,bà thường dùng nó với trà vào bữa trà chiều.Vị bánh Victoria truyền thống rất ngọt nên thường được dùng với trà,ở công thức này mình đã giảm lượng đường bớt đi.
Nguyên liệu:
5 quả trứng gà (loại to 63-65g/quả)
100g đường
100g bột mỳ +20g bột ngô
80g bơ thực vật,đun lỏng để nguội.
1 chút muối
1 ống vani
4 tbsp mứt dâu tây
150ml kem tươi (whipping cream) đánh bông cứng
1tbsp đường icing
Cách làm
Bật lò ở nhiệt độ 160 C trước 10'-Chống dính cho khuôn ga-tô tròn đường kính 20cm.
1-Tách riêng lòng đỏ và lòng trắng trứng.Đánh lòng đỏ với 1/2 lượng đường sao cho bọt khí mịn đều (lòng đỏ không chìm ngay xuống là được)
2-Đánh bông lòng trắng trứng với 1/2 lượng đường còn lại,cho thêm muối,đánh bông khi có chóp mềm là được.
3-Trộn lòng đỏ và lòng trắng trứng vào nhau (lưu ý:trộn nhẹ nhàng,dùng kỹ thuật folding )
4-Rây bột và vani vào hỗn hợp trứng,trộn nhẹ nhàng nhưng dứt khoát ( dùng kỹ thuật folding).Cho bơ lỏng vào trộn cùng.
5-Đổ vào khuôn và cho vào lò nướng khoảng 40' là bánh chín.
6-Dỡ bánh ra để nguội trên rack,sau đó cắt bánh theo chiều ngang thành 2 phần đều nhau.
7-Khi bánh đã nguội,phết mứt dâu vào một mặt bánh,sau đó phết đến whipping cream đã đánh bông cứng.Chú ý:nên phết kem tập trung vào phần giữa của bánh.Úp nửa bánh còn lại lên trên sau đó rắc đường icing lên mặt trên cùng.Nên giữ bánh trong tủ lạnh nếu chưa dùng ngay để kem khỏi bị chảy.

Dùng bánh với trà đen hoặc trà Bá Tước sẽ cho bạn một bữa quà chiều thật tuyệt!


 Đây là cốt bánh vừa ra lò!



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...