10 November 2013

Okonomiyaky Japanese Pancake / Bánh xèo (bánh crepe) Nhật Bản


Okonomiyaky Pancake is a healthy choice for who need to go on diet.It's mostly made from vegetable,little oil and low carb.The formula I followed here is from Ms.Raina-a Japanese mother and wife who is the neighbor of my best friend.She had taught us how to make healthy and good-looking Japanese food!
Ingredients: (for 2-3 medium pancakes)
1/4 small cabbage,sliced thinly
1 medium size of squid,cut to small pieces (can add shrimp if desire)
3 tbsp flour
1 egg
1 tsp dashi powder
1 tsp sesame oil
a pinch of salt and pepper
For garnish: -4 tbsp tonkatsu sauce (Japanese sauce)
-1 small box of dried bonito flakes
-Mayonnaise sauce
-Dried seaweed (stripped thinly)
Method:
Mix all the ingredients together (but not the ingredients for garnish) in a mixing bowl.If the mixture too thick,add 1 tbsp of water.
In a medium heat,add a very little oil into a non-stick skillet then put a small amount of mixture in,make it like pan shape.
Fry for few minutes for the mixture stick together and turn to lightly golden brown,do the same with the other side.
Transfer to a dish and garnish on top with tonkatsu sauce,mayonnaise,dried bonito flakes and dried seaweed.
Serve right away when it's still hot for the best taste!





Bánh xèo hay Bánh Crepe Okonomiyaky Nhật Bản là một món ăn rất ngon và tốt cho sức khỏe bởi thành phần làm toàn từ rau và rất ít dầu mỡ.Mình đã học được công thức làm món này (nhân dịp đến chơi nhà cô bạn gái rất thân của mình) từ một người mẹ, người vợ Nhật,Ms Raina.Cô ấy đã dạy cho chúng mình làm món bánh xèo Okonomiyaky thật ngon và đẹp mắt nữa chứ!
Nguyên liệu:(cho 2-3 cái bánh cỡ vừa)
1/4 cái bắp cải nhỏ,thái chỉ thành sợi mỏng
1 con mực ống cỡ vừa,thái miếng nhỏ (bạn có thể thêm tôm nếu thích)
3 thìa súp (tbsp) bột mì
1 quả trứng
1 thìa cà phê (tsp) bột dashi (loại bột cá chuyên dùng trong nấu ăn của người Nhật)
1 tsp dầu vừng thơm
1 chút muối và hạt tiêu
Nguyên liệu để trang trí:-4 tbsp nước sốt tonkatsu (loại sốt đặc trưng của người Nhật,có thể mua ở các siêu thị bán đồ Nhật)
-1 túi nhỏ ruốc cá bào bonito
-sốt mayonnaise:một ít
-rong biển Nori cắt sợi nhỏ để trang trí
Cách làm:
Trộn tất cả các nguyên liệu ở trên (trừ nguyên liệu để trang trí) trong một bát nhỡ,nếu hỗn hợp quá đặc thì cho thêm 1 thìa súp(tbsp) nước.Trộn đều.
Vặn lửa vừa,cho một chút dầu rán (rất ít thôi) vào chảo không dính,cho một thìa to nguyên liệu đã trộn vào chảo và dàn đều cho thành hình tròn.
Rán đến khi bánh kết dính và có màu vàng sậm,làm như vậy với mặt sau của bánh.
Bánh chín bỏ ra đĩa và trang trí ở trên với sốt tonkatsu,sốt mayonnaise,ruốc cá bào và rong biển cắt sợi nhỏ.
Dùng ngay khi bánh còn nóng.Chúc mọi người ngon miệng!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...