30 March 2014

Handmade Nama Chocolate / Sô cô la Tươi Handmade



If you ever tried this Nama Chocolate, you will be addicted to it for sure. I'm not joking, really! This kind of chocolate is so special, not too sweet as normal milk chocolate, not too bitter like the dark one, it's just fine and when you take a small bite, a cool, sweet, soft feeling spreads out in your mouth...That's why I like it more than any kind of other chocolates. This recipe I learned from famous food blogger khaitam.wordpress.com, it is a good recipe though, but I found out that if you make with milk chocolate will be harder for you to form the shape after take out from the fridge (because it's too soft and melt quickly) so I chose the dark chocolate one. I just write the recipe again here for your convenient of making this "yummy" choco!

Ingredients:

200g dark chocolate, finely chopped
150ml whipping cream
10g soften butter
40g cacao powder

Method:

-Base cling film on both bottom and sides of a box or mold (15x15cm), can be square or rectangle shape.
-In a small sauce pan, cook the whipping cream until boiled and turn off the heat. Add chopped dark chocolate in and stir well until totally dissolved. Put the butter in and mix again to combine.
-Pour mixture into the prepared box or mold. Put in the refrigerator for about 1-2 hour. When the chocolate became hard, take out from the fridge and cut into cubes size of 2x2cm by a sharp knife (make the knife hot first by put it over a gas stove for few seconds will be easier to cut)
-Wrap the chocolate cubes with cacao powder ( put the cacao powder on a plate, roll the choco cubes over)
-Keep in the refrigerator always.





Nếu bạn đã từng ăn thử Nama Sô-cô-la chắc chắn bạn sẽ thích ngay bởi nó không giống với các loại sô-cô-la khác, không quá ngọt như sô-cô-la sữa,không đắng như sô-cô-la đen, chỉ là một vị ngọt dịu mát nơi đầu lưỡi khi bạn vừa cắn miếng đầu tiên...Chính vì thế mình thích Nama Sô cô la hơn bất cứ loại nào khác. Nama Sô-cô-la nếu đặt mua từ nước ngoài đem về thì giá thành rất đắt,vậy là mình tự làm ở nhà để thoả mãn "cơn nghiền" thôi.Công thức này mình học từ một food blogger nổi tiếng khaitam.wordpress.com ,công thức tốt và dễ làm, chỉ có điều mình thấy nếu dùng bằng sô-cô-la sữa thì sẽ khá khó khăn trong công đoạn cắt vuông kẹo vì sô-cô-la quá mềm và chóng chảy, lần làm sau mình thay sô-cô-la sữa bằng sô-cô-la đen và thấy dễ dàng hơn nhiều.Mình ghi lại công thức ở đây cho mọi người tiện theo dõi nhé.

Nguyên liệu:

200g sô-cô-la đen,thái vụn
150ml kem tươi
10g bơ mềm
40g bột cacao

Cách làm:

-Lót màng nilon thực phẩm vào khuôn hoặc hộp giấy (mình tận dụng luôn hộp keo Nama Chocolate cũ mua từ bên Nhật) vuông hoặc chữ nhật đều được,kích thước khoảng 15x15cm.
-Lấy một nồi nhỏ,cho kem tươi vào đun vừa sôi thì tắt bếp,cho sô-cô-la vụn vào khuấy đến khi tan hết,tiếp đến cho bơ và khuấy tiếp cho đều.
-Đổ hỗn hợp sô-cô-la vào khuôn, để trong tủ lạnh 1-2h.Khi sô-cô-la đã đông cứng,bỏ ra ngoài,dùng dao thật sắc cắt thành các khối vuông 2x2cm (nên hơ dao nóng trước cho dễ cắt)
-Lăn các viên kẹo vào bột cacao cho bám đều và bảo quản trong tủ lạnh để ăn dần!



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...