I love this dish, way to have the taste of shrimp with butter, soy sauce and sesame oil, all together. This delicious dish must be eaten right after cooked when it is still hot, the perfect way is to wait the chef makes it in front of your table and throws it into your dish while the shrimps are steaming ;) Interesting!
Very simple method:
Ingredients:
For Ebi
200-250g medium size shrimps (peeled but remain the tails)
1 tsp salt
1tsp sesame oil
2 tbsp soy sauce (kikkoman)
10g butter
1 tbsp chopped garlic
1/4 cabbage (slide thinly)
1/2 carrot (stripped)
For Miso Soup:
1 tbsp miso paste
400ml water
1/2 piece of soft tofu (cut into very small cubes)
Dry seaweed: a few
1/2 of dashi tube (bonito powder)
1 tbsp chopped spring onion
Method:
- Marinate shrimps with salt and sesame oil. Let to absorb.
- Add a little oil into the pan, put 1/2 tbsp chopped garlic. Allow the garlic to fragrant then add cabbage and carrot, add 1 tbsp of soy sauce, stir fry until cooked. Set aside.
- Add another 1/2 tbsp of cooking oil into the pan then stir fry the remain garlic for a few second. Add shrimps and 1 tbsp soy sauce, stir fry again until almost done, put in butter and allow it meltes all over.
-Transfer to a dish with stir fried cabbage.
-Meanwhile, boil the water in a small sauce pan, add in the dashi powder.
-When it is boiling, add 1 tbsp miso paste ( remember to set the fire at lowest level), stir well and put in tofu. Let's boil for 1 more minute.
-Before serving, add the dry seaweed into the hot soup. Sprinkle with spring onion.
-Serve with steamed rice is the best!
Mình rất thích món cơm tôm kiểu Nhật này vì hương vị thật đặc biệt của tôm kết hợp với dầu mè,xì dầu và nhất là mùi bơ thơm ngậy.Món này thường phải ăn nóng ngay sau khi vừa mới nấu xong nên cách tốt nhất là bạn chịu khó ngồi chờ "đầu bếp" làm ngay trước mặt mình và trút tôm vào đĩa cho bạn khi chúng còn đang bốc khói nhé!Thật là thú vị phải không nào?
Cách làm thì dễ và đơn giản lắm.
Nguyên liệu:
Cho món Tôm:200-250g tôm thẻ cỡ vừa ( bóc vỏ,chừa lại phần đuôi)
1 tsp muối
1 tsp dầu mè
2 tbsp xì dầu Nhật ( kikkoman)
10g bơ nhạt
1 tbsp tỏi bằm
1/4 cái bắp cải nhỏ ( thái sợi)
1/2 củ cà rốt ( bào sợi)
Cho Miso Soup:
1 tbsp miso paste (paste miso bán sẵn ở siêu thị Nhật)
400ml nước
1/2 miếng đậu phụ Nhật,mềm (cắt hạt lựu thật nhỏ)
Rong biển khô: 1 ít
1/2 gói bột dashi ( bột cá bonito)
1 tbsp hành lá thái nhỏ
Cách làm:
-Ướp tôm với muối và dầu mè,để riêng cho ngấm.-Cho một ít dầu ăn vào chảo,phi 1/2 chỗ tỏi cho thơm rồi cho bắp cải và cà rốt vào xào.Khi rau gần chín rưới vào 1 tbsp xì dầu,đảo đều và trút ra đĩa.
-Cho thêm ít dầu ăn vào chảo và phi nốt chỗ tỏi còn lại cho thơm,bỏ tôm vào đảo đều,rưới thêm xì dầu,khi tôm vừa chín tới thì cho bơ vào lúc tôm đang nóng để bơ chảy đều quện vào tôm.Trút ra đĩa bên cạnh rau bắp cải.
-Trong lúc đó ở 1 bếp khác nấu sôi nước trong 1 nồi nhỏ,thêm bột dashi vào khuấy cho tan.Hạ nhỏ lửa và thêm 1 tbsp miso paste vào,khuấy tiếp tục cho miso tan đều.Thêm đậu phụ cắt nhỏ và nấu thêm 1' ( chú ý không để nước sôi bùng lên)
-Trước khi ăn bỏ rong biển khô vào nồi soup đang nóng,đợi 1 lát cho rong biển nở ra.Múc vào bát và rắc hành lá lên trên.
-Dùng ngay với cơm nóng và món Tôm xào ở trên rất ngon!Chúc mọi người thành công!
Stir fried shrimp - Ebi / Tôm xào kiểu Nhật
Miso Soup
Perfect set for dinner / Set cơm tối lý tưởng!
No comments:
Post a Comment