29 March 2014

Thai Red Curry / Canh Cari Đỏ Thái Lan




 Thai people like curry very much, specially the curry with coconut milk. They have many kind of curry but most popular are Green, Red and Yellow curry. Different color will give different taste for the curry too, but the general thing is the same taste of coconut milk and chili.From my point of view, this Red curry is  a bit less spicy than the green one. Recipe almost same, only change from green to red curry paste.

Ingredients:

400g chicken (can be drumsticks or chicken breast),cut into 4-5cm pieces
300 ml coconut milk
400ml water
100g cut eggplant (or zucchini)
1 pack of Red curry paste (50g)
10g cut red pepper
20g kaffir lime leaves and sweet basil
1 tbsp sugar
1 tbsp fish sauce

Method:

-Stir fry 50g red curry paste with 150ml coconut milk over medium heat until fragrant.
-Add chicken,wait to boil then add the rest of coconut milk in.Boil for few minute then pour in water.
-Simmer about 10' for chicken to be tendered then add cut eggplant.Put on medium heat until all ingredients cooked.
-Put in cut red pepper,lime leaves,sugar,fish sauce.Simmer for 1' then turn the heat off.
-Seasoning on top with sweet basil leaves.Serve with cooked jasmine rice,boiled spaghetti,baked roti or noodle.




Người Thái rất thích ăn cari nấu với nước cốt dừa và họ cũng có rất nhiều loại cari khác nhau,nhưng phổ biến nhất là Cari xanh,đỏ và vàng.Mỗi màu sẽ có vị khác một chút nhưng điểm chung là đều dậy mùi nước cốt dừa và mùi cay nồng của ớt.Theo mình thấy thì cari Đỏ có vẻ bớt cay hơn so với cari Xanh nên nếu bạn nào không ăn được cay nhưng vẫn muốn thử món cari đặc trưng của Xứ "Chùa Vàng" này thì nên chọn cari đỏ thử trước,khi nào khả năng "chịu" cay của bạn tăng lên thì lúc đó có thể thử cari xanh.Món này về cách nấu cũng giống như "Kaeng Khiew Wan" thôi,chỉ thay cari xanh bằng cari đỏ.

Nguyên liệu:

400g thịt gà (đùi hoặc lườn đều được),chặt miếng vừa ăn
300ml nước cốt dừa
400ml nước
100g cà tím cắt miếng vừa ăn
1 gói Paste (dạng bột nhuyễn) Cà ri Đỏ của Thái
10g ớt chuông đỏ thái sợi dài
20 g lá chanh và lá húng (húng quế)
1tbsp đường vàng
1 tbsp nước mắm

Cách làm:

-Đổ gói paste cà ri vào nồi nhỡ,cho thêm 150mi nước cốt dừa,nấu và đảo đều đến khi tỏa mùi thơm.
-Cho thịt gà vào đảo cùng,thêm nốt chỗ nước cốt dừa còn lại,nấu một vài phút cho thịt gà ngấm cốt dừa sau đó thêm nước vào (xâm xấp mặt gà)
-Nấu khoảng 10' cho thịt gà mềm rồi bỏ cà tím vào nấu đến khi các nguyên liệu chín.
-Thêm ớt đỏ,lá chanh,đường và nước mắm vào,nấu 1' thì tắt bếp,bắc ra
-Trang trí với lá húng bên trên và dùng nóng với cơm trắng,bún,mì spaghetti đã luộc chín đều rất ngon (mà ngon nhất là ăn với cơm nha!)

Gói Cari Đỏ bán sẵn / Red Curry Paste in pack
Photo: Internet


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...