08 April 2014

Beef Cooked with Sauce and Ginger/Thịt Bò Kho Gừng


This is a kind of traditional Vietnamese food for winter time. It's high in nutrition to help our body maintain in a good condition to combat again the coldness. Quite salty food so it must served with rice and can be a main dish of the meal. The beef need to be cooked until is tender and absorbs all the sauce and spicy. Today I introduce to you a new way to make this dish without spending to much time cooking with Tiger Vacuum Flask Cooker

 Ingredients:

550g beef, cut into chunks
3 tbsp fish sauce
1 tbsp soy sauce
1 tsp salt
1 tsp Knorr
2 inches of fresh ginger (sliced)
1 small chili (chopped)
Water to add

Method:

-Put the beef into a pot of water, cook until just boil, drain and wash ( to reduce the fat of the beef)
-Marinate the beef with fish sauce, soy sauce, salt, Knorr, fresh ginger
and chili.Leave for about 15'.
-Put all the beef into the pot (of the vacuum flask),stir fry for few minutes then add the water  which is just same level with the beef but not over. Cook until boiling, reduce the heat and let cook for more 10'-15' then put the pot into the flask. Close the lid and leave for 2-3 hours.After that your beef is ready to serve!
-Can add a little ground pepper (optional) and serve hot with steamed rice.





Có thể nói thịt bò kho gừng là một món ăn truyền thống của người Việt Nam vào mùa đông lạnh giá bởi thịt bò có giá trị dinh dưỡng cao kết hợp với vị gừng cay nóng sẽ giúp cơ thể chúng ta đủ sức chống lại giá rét của mùa đông.Món ăn này thường là món chính trong bữa ăn và vì có vị khá mặn nên nó luôn được dùng với cơm.Để nấu món này,các chị em thường phải nấu với lửa nhỏ liu riu trong thời gian lâu để thịt bò nhừ và ngấm gia vị.Hôm nay mình giới thiệu với mọi người cách nấu bò kho với nồi ủ Tiger, không hề mất nhiều thời gian,tiết kiệm nhiên liệu mà món bò kho vẫn rất mềm và ngon nhé.

Nguyên liệu:

550g thịt bò bắp or diềm thăn,thái vuông quân cờ
3tbsp nước mắm ngon
1 tbsp xì dầu Nhật
1 tsp muối
1 tsp bột nêm knorr
2 inches gừng tươi xắt lát
1 quả ớt con,cắt nhỏ
Nước lạnh để thêm

Cách làm:

-Cho thịt bò vào nồi có ít nước,luộc qua cho bớt mỡ và chất bẩn.Rửa lại thịt để ráo.
-Ướp thịt với nước mắm,xì dầu,muối,Knorr,gừng và ớt.Để ngấm khoảng 15'
-Cho tất cả nguyên liệu vào nồi inox bên trong của nồi ủ,vặn lửa vừa và đảo qua thịt cho ngấm gia vị một vài phút sau đó đổ nước xâm xấp mặt thịt và đun sôi.Hạ bớt lửa nấu sôi thêm khoảng 10'-15' sau đó bắc ra đem bỏ nồi ủ,đậy nắp và ủ trong vòng 2-3 giờ đồng hồ là thịt mềm và ngấm nghía.
-Ăn nóng với cơm (có thể rắc thêm hạt tiêu cho thơm tuỳ ý)




Nồi ủ Tiger / Tiger Vacuum Flask Cooker - Photo: Kownloonese

 Nồi ủ gồm nồi inox bên trong và vỏ ủ bên ngoài / Vacuum Flask Cooker set - Photo: Kownloonese


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...